Enes

Deze Oud-Deelnemer Van Challenge Sports Is Zojuist Begonnen Aan De Universiteit

De missie van Challenge Sports, het re-integreren van jongeren, zou zomaar tot vooroordelen kunnen leiden. De woorden ‘lui’, ‘minder intelligent’ of ‘kansarm’ worden al snel in de mond genomen. Deelnemer Enes Uğurlu (20) rekent echter moeiteloos af met deze stereotyperingen.

Twee jaar geleden slaagde Enes moeiteloos voor zijn vwo- diploma. Met een gemiddelde van een 7 was eigenlijk het sociale aspect de grotere uitdaging voor hem. Hij werd gepest, waardoor hij in een neerwaartse spiraal kwam, tot depressie aan toe. Enes: “Toen ik eenmaal klaar was met mijn school wist ik wel wat ik wilde studeren, maar had de moed niet om meteen te beginnen”.

Enes realiseerde zich natuurlijk dat een opleiding Moleculair Science and Technology aan Universiteit Leiden/ TU Delft toewijding en inzet vereiste. Daarnaast verhoogt ook het leenstelsel de druk om te presteren- druk die Enes simpelweg nog niet aankon. Lamgeslagen zat hij dagenlang op de bank te gamen. Door het gebrek aan een zinvolle dagbesteding, gecombineerd met zijn depressie, werden de dagen op de bank langzaamaan maanden.

Tot het Jongerenloket hem in maart 2016 naar Challenge Sports verwees. Enes letterlijk in beweging brengen zou weleens de ‘key to success’ kunnen zijn. Na een intakegesprek met coach Kamaljeet Kaur brak zijn eerste dag aan: “Ik was totaal in de war, verwachtte een sportles maar kreeg een groepsles. Ik besloot het maar over me heen te laten komen”. Kamaljeet herinnert zich ook zijn eerste dag: “Je leek zo verloren, bijna als een jong kind”.

Stelde Enes zich de eerste dagen nog wat zwijgzaam op, ongemakkelijk in de nieuwe groep. De les ‘Debatteren’ bracht daar verandering in. “Deze les is bedoeld om de deelnemers te leren dat ook hun persoonlijke mening ertoe doet en dat deze, weliswaar op een respectvolle manier, gedeeld mag worden”, licht Kamaljeet toe. Enes voelde zich geprikkeld door de onderwerpen en liet steeds meer van zich horen, hierin aangespoord door de groep.

“Op Challenge Sports is geen plek voor pesten,” aldus Kamaljeet, “En dat gebeurt hier dan ook niet”. Oprichter Johan Haga voegt daaraan toe: “Een deelnemer kan alleen maar leren als er een basis van rust heerst. Juist omdat ze hier die rust vinden, neemt het pesten ook af. Daarnaast is iedereen gelijk aan elkaar, want ze streven allemaal hetzelfde doel na: hun leven weer op de rit krijgen.”

De positieve stimulering vanuit de groep zorgde ervoor dat Enes zich meer opende en zich socialer ging opstellen. “De groep heeft hem eruit getrokken”, glimlacht Kamaljeet. “Daarmee nemen ze een plek in die wij nooit zouden kunnen innemen: die van ‘peer coaches’.” De groep begeleiders bestaande uit ervaringsdeskundigen, coaches, Bekende Nederlanders en -sporters wordt zo uitgebreid met een waardevolle groep: de jongeren zelf.

Alleen het sporten, dat was wel even wennen voor Enes: “Het vroege opstaan vond ik geen probleem, maar door het sporten kwam ik de eerste maand ik elke dag doodmoe thuis! Dan viel ik in slaap en kon ik de rest van de dag vrij weinig.” De twee maanden erna kreeg hij steeds meer energie, genoeg om hem ertoe te bewegen zich voor zijn studie aan te melden. “Enes was na drie maanden al klaar voor deze stap”, zegt Kamaljeet. “Ik had alleen de spreekwoordelijke schop onder m’n kont nodig en die gaf Challenge Sports me”, lacht Enes.

Begin september is hij aan zijn universitaire studie begonnen en het dagelijks ritme, plus de inhoud, bevallen hem goed. “Voor sporten heb ik geen tijd meer, want ik zit de hele dag op school”. Bang om terug te vallen is hij niet: “Ik loop nu heel veel.” Zijn introdag ging hem ook goed af; het opdoen van nieuwe contacten is minder beangstigend. Kamaljeet: “Ik weet dat we je kunnen loslaten nu, maar vergeet niet, onze deur staat altijd voor je open”.

Rebecca: ‘Het voelt goed, er is structuur en ik leer te denken in kansen.’