Zelfvertrouwen Is Wat MMA- Vechter Stefan Struve De Jongeren Bijbrengt

ROTTERDAM- Bij CS word je niet alleen in het klaslokaal gestimuleerd- lichamelijke gezondheid is net zo belangrijk. Deelnemers van Challenge Sports, een van de meest succesvolle jongerenre-integratieprojecten van Nederland, staan daarom gemiddeld 6 uur per week in de sportschool waar ze les krijgen van topsporters als professioneel basketballer Robert Krabbendam en MMA- vechter Stefan Struve.

Staat Struve voor de groep, dan is hij de rust zelve. Staat hij in de MMA- kooi, dan komt het beest in hem los. Een haast schizofrene combinatie die vraagt om kracht en evenwicht. “Vechten kan je niet zonder zelfbeheersing”, zegt hij ernstig. En dat is wat hij de jongeren wil bijbrengen: zonder discipline kom je er niet. “Het lijkt alsof ik me alleen maar laat gaan in de kooi, maar daar zijn maanden aan voorafgegaan waarin alles draait om discipline”.

Als jongeren naar Struve kijken, dan zien ze het succes, de roem en de faam. “Dat is maar een kant van wie ik ben”, legt hij uit. Aan de andere kant is hij tenslotte gewoon een man die ook hard moet werken om zijn doelen te bereiken. Tijdens zijn inspiratiesessies, een vast onderdeel van het traject van Challenge Sports, neemt hij de jongeren graag mee in zijn levensverhaal, dat ook vol tegenslagen en obstakels zit.

“Het is goed voor de jongeren om te zien dat het mij ook niet is komen aanwaaien. Als je iets wilt, dan moet je ervoor gaan en ik laat ze graag zien hoe ik mijn obstakels heb overwonnen”. Zijn lessen beperken zich dan ook niet tot de vier muren van een klaslokaal. In September dit jaar heeft hij enkele jongeren meegenomen naar de weigh-in voor zijn gevecht tegen Alexander Volkov. “Geen betere plek om ze die les te leren dan daar.”

Voor de weigh-in moest hij 120 kilo wegen en daar gaan maanden voorbereiding aan vooraf. Struve volgt dan een strak dieet dat hem op het gewicht moet krijgen dat hem toegang verleent tot het gevecht. Zit hij erboven, dan gaat het gevecht niet door. “Laatst had ik het een beetje verkeerd ingeschat en de dag voor de weigh-in een grote maaltijd gegeten. Toen was ik aangekomen en moest ik in bad om het weer kwijt te raken.”

Weinig eten, weinig drinken, sporten in plastic om vocht te verliezen: je hebt meer dan toewijding nodig om een weigh-in te halen. AEn dat is vooral mentaal een uitdaging. En mentale challenges is waar het om draait in het leven. Struve: “Wat ik de jongeren ook wil meegeven, is zelfvertrouwen. Die meiden móeten bijvoorbeeld weten hoe ze zich kunnen verdedigen, want dan staan ze heel anders in het leven. Minder kwetsbaar.”

Tijdens de weigh-in zijn dit keer de jongeren verrassend rustig. De kooi, de blik in de ogen van hun mentor, ze vinden het allemaal best intimiderend. Maar dat is het mooie aan Challenge Sports: een paar dagen later wordt de les verder uitgediept in het klaslokaal en krijgen ze inzicht in hoe Struve de balans bewaart tussen beide uitersten. Een waardevolle les die ze mooi kunnen doorvoeren in hun alledaags leven.