Na De Uitzending Van RTL Late Night Stond De Telefoon Roodgloeiend

Vele Rotterdamse jongeren hebben de afgelopen 25 jaar hun leven weer op de rit gekregen dankzij de hulp van Challenge Sports. De combinatie van sport, rolmodellen en ervaringsdeskundigen blijkt een gouden formule waar ook de rest van Nederland kennis mee wil maken. Mede hierom werden oprichter Johan van Haga en ambassadeur en tv-presentator John Williams uitgenodigd om hun verhaal te doen bij RTL Late Night en RTL 5 Uur Live.

Toen RTL Late Night-presentator Humberto Tan cijfers noemde, ging er een golf van verbazing door de studio: “Een uitkering kost de gemeente €15.000, dus als Challenge Sports 100 jongeren weer naar school of aan het werk krijgt, scheelt de gemeente dat €1,5 miljoen euro per jaar.”

Aangezien oprichter Johan van Haga in de afgelopen 25 jaar duizenden Rotterdamse jongeren heeft geholpen, is het dus niet verbazingwekkend dat andere steden nu ook serieuze interesse hebben in het project. Het scheelt de gemeentes tenslotte miljoenen euros per jaar.

Oud- deelnemer Olcay ”¶zbek wordt door Humberto naar zijn ervaringen gevraagd: “Bij Challenge Sports voelde ik me een persoon, een individu”. Het succes van het project zit hem in de samenwerking met rolmodellen en ervaringsdeskundigen. “Mijn coach kwam zelf ook uit een moeilijk milieu, ze had bij het Leger Des Heils gezeten. Eindelijk iemand die me snapte.”

Na de uitzending van RTL Late Night stond de telefoon bij Challenge Sports roodgloeiend. Johan legt later bij RTL 5 Uur Live uit: “We werden gek gebeld door moeders uit alle delen van het land, die zeiden: help me.” Bezorgde opa’s, oma’s, maar ook jongeren zelf: allen namen contact op via mail en telefoon en deelden uiteenlopende, maar voor Challenge Sports zeer herkenbare verhalen.

Johan: “De noodgevallen hebben we in samenwerking met andere instanties meteen aangepakt, maar er is zoveel ellende achter de voordeuren.” De jongeren willen vaak wel uit de problemen komen en aan een betere toekomst werken, maar weten niet hoe. Challenge Sports probeert te helpen waar ze kan.

Er wordt hard gewerkt om het traject zo snel mogelijk in andere steden op te zetten. Om de jongeren buiten het huidige werkgebied Rotterdam tot die tijd ook een helpende hand te kunnen bieden, heeft de organisatie een hulplijn voor jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 27 jaar opgezet. Hier vinden zij een luisterend oor en waar mogelijk, directe hulp en doorverwijzing naar andere instanties.

Het telefoonnummer hiervan is: 010- 4846842.